Het Diabetes Fonds maakt zich sterk om diabetes en complicaties daarvan te voorkomen en te genezen. Dankzij evenementen als de Wandelvierdaagse is het fonds in staat om voorlichting over diabetes en wetenschappelijk onderzoek te betalen. Want elke oplossing begint met onderzoek.
De afgelopen jaren heeft de Wandelvierdaagse het Gooi veel geld voor het Diabetes Fonds opgebracht. Ook in 2014 ondersteunt de Wandelvierdaagse het Gooi het werk van het Diabetes Fonds.

Sluipmoordenaar
Momenteel hebben zoín 1 miljoen Nederlanders diabetes. En de ziekte is in opmars, elke dag komen er 200 patiënten bij. Wat veel mensen niet weten, is dat vijftig procent van de mensen met diabetes aan ernstige gevolgen lijdt. Diabetes is een sluipmoordenaar; het kan leiden tot een hartaanval, dementie, blindheid en nierschade.

Risico op diabetes
Er is een sterk verband tussen lichaamsbeweging en diabetes. Niet alleen verkleint beweging de kans op diabetes aanzienlijk, maar tevens vergroot het de kans op een gezond en lang leven voor iemand die al diabetes heeft. Lichaamsbeweging kan elke vorm van sport zijn, dus ook een activiteit als wandelen heeft een positief effect. Dat komt onder meer doordat lichaamsbeweging zorgt voor een betere bloedsomloop en het lichaam gevoeliger maakt voor de werking van insuline. De hele algemene conditie van het lichaam heeft er baat bij.

Leefgewoonten aanpassen
Voor personen met diabetes of mensen die vatbaar zijn voor de aandoening is lichaamsbeweging zo mogelijk nog belangrijker dan voor gezonde mensen. Mensen die het meeste risico lopen op diabetes hebben vaak te maken met een combinatie van overgewicht met hoge bloeddruk en afwijkingen in de bloedvaten. Ze worden steeds ongevoeliger voor insuline .Door hun leefgewoonten aan te passen, meer te bewegen en gezond te eten kunnen zij het ontstaan van type 2 diabetes met ruim de helft verminderen of zelfs voorkomen.
Het Diabetes Fonds bedankt de organisatoren, sponsoren Én de wandelaars van de Wandelvierdaagse het Gooi voor dit evenement. Met de opbrengst brengen we gezamenlijk de oplossing voor diabetes weer een stukje dichterbij.